WISTI

Om en ung man i uniform och en svart flicka. Man måste inte behålla allt.

I takt med att jag själv blivit äldre ser jag hur ung han egentligen var. Ett fotografi som funnits nära mig hela livet. Min morfar i uniform någonstans i de där åren då man pendlar mellan att vara pojk och man. Det är en soldats uniform och kortet antagligen taget på permission någon gång under de fyra åren han låg i skyttegravarna i Ryssland bland de finska trupperna. Som för alla med hans erfarenheter är krig ingenting som tar slut. Omgivningen lever upp i freden och har man lyckan kan man leva med. Men krevaderna bildar ständigt ett grundacckord i tillvaron, döden och skulden alltid en tolkningsnyckel till livet och kärleken. Nåja, förutom demoner och mardrömmar bar morfar också med sig en låda med medaljer som funnits kvar även sedan han dog. Medaljer från de stora och klassiska slagen för den som är historieintresserad. Platserna där ångest kallas tapperhet. Dessa utmärkelser var han själv väldigt kluven till. De var en del av hans historia men också en inte oprblematisk del av densamma. Den kluvenheten följde medaljerna och vi har inte riktigt rett ut hur vi skall förvara dem, vilken roll skall de ha, vilken laddning skall vi ge dem. För de bär ju ändå på något. De var som något väldigt laddat och stort som inte kunde hanteras utan att det blev fel.
Så för bara någon vecka sedan var jag med mina egna barn hos mina föräldrar. Min bror dök upp med sina barn och någonstans kom vi att tala om medaljerna. Och med ens var allt så självklart. Vad har vi för grund att behålla dem? Man måste inte behålla allt.
Det var väl egentligen bara det jag ville ha sagt. Insikten var så påtaglig just där och då.

Så, tidigare idag går världen i spinn över att Disney bestämt sig för att lyfta bort rasistiska sterotyper och karikatyrer över barn ur en av sina filmer. Och det råkar vara i en film som vi låtsas att vi har en bindning till. En gång har vi måhända haft det. En gång har filmen varit en del av en central civilreligiös rit som talade om det goda livet för oss. Men kom igen, ärligt- är det någon som egentligen gillar Kalle Ankafilmen idag?
Jag använder ogärna ordet obildad men när människor går i spinn på att ett företag på eget initiativ gör sig av med saker som kommer ur förtryckande och människoovänliga strukturer, så måste jag ju ändå leta efter synonymer. Den svarta flickan som klipps bort är en sk Pickaninny, en karikatyr över svarta barn. Det är bara att googla om man vill veta mer. En karkatär som bla i dramturgin beskrevs som okänslig för smärta och alltid spjuveraktig. Men det är ju bara på skoj? På skoj är aldrig bara och humor är aldrig verkanslös. Utan humorn kan vi inte föreställa oss en enda folklig resning eller någon av de befrielsekamper vi känner till. Den är en underskattad förutsättning i samhällsbygget. Och med samma kraft kan den konservera och trycka tillbaka ansatser till befrielse. En sådan roll spelade Pickaninny och de sk blackface där de uppstod i ett öppet rasistiskt USA. Och de bär på samma kraft än idag. Delar av oss söker det enkla och sterotypa. En strategi som hjälpt oss att överleva många gånger, men den är väldigt platt och primitiv. Ur filmen klipper man också bort en karikatyr på en judisk man. Det historiska sammanhanget ur var de sterotyperna växte fram känner vi allla till och också vad de var med och skapade. Samma dag som jag meckade med morfars medaljer med svastika läste jag om ytterligare barn i Malmö som misshandlats och trakasserats för att de var judar. Man måste inte behålla allt. Det var nog mest det jag ville säga.

Annonser

21 comments on “Om en ung man i uniform och en svart flicka. Man måste inte behålla allt.

 1. Trött idag
  15 december, 2012

  Bra text, delat på fejsboken.

 2. Pingback: Partierna har avskärmat sig från väljarna – inte tvärtom | Maria Hagbom

 3. Daniel
  15 december, 2012

  95% av de som röstade på Aftonbladet tyckte karikatyrerna borde vara kvar.

  Du skriver ”förtryckande och människoovänliga” – man undrar vilken värld du lever i? Och du tar inte upp den vita flickan som visst skulle bort, eller den kosackdansande ”juden”. Allt du ser är vita föreyrädesvis vita män som är rasister och som förtrycker svarta. Återigen, var ser du svenskar som är rasister? Snarare är vi godhjärtade, hjälpsamma, medkännande och toleranta.
  Jag mår illa såna som dig som ska spela godhetsapostel med verklighetsuppfattning märklig – och som ska tala om för oss andra att negerdockor är inte bra för dig. Men nej, det speglade sin samtid, det är historia vi kan lära oss av. Som att judar var dominerande och hade stort inflytande att genomföra den ryska revolutionen, mörda tsaren och hundratals miljoner ryssar under kommunisteran – därav den kosackdansande figuren. Men vissa inflytelserika vill sopa bort historiefakta och där är du en av dem.

  • dean
   16 december, 2012

   Är verkligen julafton kl 15 rätt tillfälle att lära sig av historien, diskutera gamla rasmotsättningar och filosofera kring judarnas roll i den ryska revolutionen? Det är en film. En asgammal film, som sett ut på några olika sätt och som nu ändras lite igen.
   Sen hade jag svårt att se exakt var skribenten lyfter fram vita män som är rasister? Jag tycker att han lyfter fram vanliga människors okunskap och överreaktioner. Visst är vi schyssta ofta, men ibland rätt puckade också (vilket väl inte är unikt svenskt förvisso).
   Jag ska inte säga att jag mår illa, men jag börjar bli lite smått mätt på att folk går i taket när man försöker göra något bra.

  • Anders
   16 december, 2012

   Jahaa, så det var judarna som dominerade och genomförde den ryska revolutionen. Kan det vara så att det var dem som kontrollerade ekonomin under 20- och 30-talet och framkallande den ekonomiska krisen också? Kan det tillochmed vara så att Sion den Vises Protokoll var sanning? Var judarna på väg att ta över världen? Ska vi tacka herr Hitler & co för räddningen?

   Att förneka historiens förtryck från vita mot till exempel svarta och judar hjälper ingen och du kommer aldrig någon vart med det. Att se att dessa maktstrukturer fortfarande finns kvar idag idag, inse dess negativa betydelse i vårt samhälle och försöka förändra dem – att ge människor frihet, där snackar vi framtidstro och hopp. Våga tro på framtiden och vara öppen inför omvärlden, Daniel! Jag lovar att du själv också kommer att bli mycket lyckligare.

   /din vän.

 4. Pingback: Länkar som sammanfattning | Tonårsmorsa – Fatou

 5. Hampus Eckerman
  15 december, 2012

  En undersökning på webben är inte representativ för något, den utgör inte direkt ett tvärsnitt av befolkningen. Bara några få procent av befolkningen röstar på SD, ändå fyller de över 50% av kommentarerna på tidningarna.

  Bättre argument måste du väl ha. Och om vi är godhjärtade, hjälpsamma och *medkännande* har vi naturligtvis inget emot att de rasistiska bilderna tas bort. Tvärtom blir vi glada över det. Eller hur?

  • Claes Andersson
   23 december, 2012

   ”Bara några få procent av befolkningen röstar på SD, ändå fyller de över 50% av kommentarerna på tidningarna.”

   Hur får man reda på huruvida de som kommenterar röstar alls, och i så fall vilka partier de röstar på?

 6. Pingback: svarta dockor och tolkningsföreträde | Mattlo

 7. Daniel
  15 december, 2012

  Jag sitter här med en finne som tycker att du har gjort rätt om det var tyska medaljer du slängde. Finland använde den Finländska svastikan redan under första världskriget och var då precis som i tyskland en symbol för lycka. Är det finska utmärkelser kanske du ändå ska vara en gnutta mer stolt.

 8. Pingback: Att befinna sig mitt i normen kan göra oss blinda för vad vi ser… | asansvarld

 9. Johan Olofsson
  15 december, 2012

  Det är _så_ bra att du vågar använda ordet ”obildad”.

  För, handen på hjärtat, visst är det väl det som det handlar om?
  Vårt förakt för den obildade och grova pöbeln, numera vanligen benämnd WT.

  Och dess förakt tillbaka mot oss som är mera upplysta, vidsynta, världsvana, ja, helt enkelt förmer än dem.

 10. Karl L
  15 december, 2012

  När man börjar tänka som du gör är steget att börja peta direkt i historieböckerna inte långt borta. Lär dig av historien istället och berätta för dina barn om vad som hände och vad medaljerna betyder. Väldigt obehagligt och historielöst tankesätt du representerar.

 11. Frida
  16 december, 2012

  Riktigt bra skrivet. Jag förstår inte hur folk kan dra paraleller med att man skulle peta i historia böckerna och censurera ”mein kampf”. Det finns massor med litteratur och filmer som beskriver hur illa människan betedde sig (och fo

 12. Frida Måhl
  16 december, 2012

  (forts, råkade skicka)
  Och fortfarande gör) iallafall men det finns ingen anledning att visa det på julafton. Som du sa så letar människan efter steriotyper , och det är sånt här som skapar dessa steriotyper. Visst, som många säger så är det en del av historien och om man vet hur det såg ut på 30talet så kan man kanske se förbi det här. Men målgruppen för kalleankas jul är väl ändå barn ? Och dom har oftast inte dessa källkritiska tankebanor vilket gör att för dem så blir det en steriotyp.

  Bra skrivet iallafall:) det var egentligen bara det jag vill säga 🙂

 13. Pingback: » Kent Wisti: Disney och yttrandefriheten

 14. Gustaf
  18 december, 2012

  Mycket bra skrivet. Man måste verkligen inte behålla allt, men man bör inte heller glömma eller förringa. Jag tror också att Karl L misstar sig å det grövsta när han pratar om historielöshet i det här sammanhanget. I själva verket rör det sig ju om det omvända; ett erkännande av vissa historiska samband eller strukturer.

 15. Pingback: Tomtens verkstad | callehanda

 16. callehanda
  18 december, 2012

  Tänkvärt, och ”man måste inte spara allt” gav en bra slutknorr på mitt eget blogginlägg.
  (Jag är ny i bloggosfären och har inte lärt mig ”pinga” än, så jag länkar):

  http://callehanda.wordpress.com/2012/12/18/tomtens-verkstad/

 17. Claes Andersson
  23 december, 2012

  ”Ur filmen klipper man också bort en karikatyr på en judisk man.”

  Jag har ärligt talat, vad jag kan minnas; aldrig sett någon figur i Disney-filmarna som jag har misstänkt vara jude. Nu vet vi at när man ser en girigbuk med kroknäsa är han med övervägande sannolikhet jude. Bra att så småningom få reda på det. Om man inte har fördomar redan får man se till att skaffa det, illa kvickt.

 18. Pingback: Allt som är fel med Kalles jul-debatten i en bild | Ajour

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 15 december, 2012 by .
%d bloggare gillar detta: