WISTI

En tankelek om folk och rövare

En medborgare sitter och väntar på en bänk i tunnelbanan. Hon har just lämnat sina barn på dagis och tisdagsgrinigheten drog ut ett par minuter på lämningen. Ingen häst på isen. Medborgaren som just lämnat har ingen stämpelklocka på jobbet men höga ambitioner och vill gärna vara med när något händer. Ingen kommer att klandra tjugo minuters sen ankomst, kanske inte ens märka det. Medborgaren har ett pocketwifi och kan fördriva tiden med twitter på sin miniIpad.
En hand på axeln och orden ”här får du inte vara, kom igen nu!”
Två män ber medborgaren att omedelbart lämna perrongen och låter meddela att man inte orkar med något tjafs idag.
En märklig situation uppstår där på perrongen. Två män som lyfter iväg en medelklasskvinna på väg till jobb. Hon blir givetvis rädd och stretar emot. De drar henne mot uppgången. Nu blir kvinnan riktigt rädd och skriker.
”Håll käften”
Sedan lägger de två männen ner kvinnan på marken och vrider upp hennes händer på ryggen. Människor tittar. Tåget kommer in och de flesta kliver på. Utom en annan medborgare, en yngling som inte bara kan stå och observera ett lagbrott och när en medmänniska utsätts för olaga tvång och misshandlad. Han rusar fram och knuffar till en av männen ganska hårt. Den andra mannen släpper kvinnan och drar fram en batong ur innerfickan. Ynglingen vill freda sig och kvinnan och måttar ett slag som träffar. Angriparen går i golvet.
Dagen efter fotograferas ynglingen i kvällspressen och får titeln hjälte.

Jag har följt mitt twitterflöde de senaste dagarna och det har dykt upp frågor till kända poliser på Twitter. En av frågorna har varit vilka befogenheter till våld ordningsvakter i tunnelbanan har. De har rätt att använda våld. En annan fråga har varit om hemlösa har rätt att vara i tunnelbanan. Svaret har varit att det har de, om de som vilken annan medborgare som helst inte stör ordningen. Ändå har många svarat på Twitter att hemlösa körs ut från tunnelbanan med våld trots att de inte stört mot ordningen.

Frågan som infinner sig då är givetvis vad som händer om vi lite byter ut rollerna i berättelsen ovan. Om medborgaren som sitter med sin Ipad istället är en människa som i sina attribut uttrycker ett utanförskap. Kanske lite blodig, kanske luktar kiss och alkohol.
Förändras situationen av att de två männen som konfronterar medborgaren bär uniform? Kanske.
Vad händer med ynglingen som hindrar att en människa förs bort mot sin vilja och i situationen väljer att använda våld?

Jag vet inte. Detta är mer en fråga än ett partsinlägg. Men självklart är jag medveten om att vi lever i ett samhälle där det är skillnad på folk och folk och där Justitias ögonbindel ibland är lite väl finmaskigt.

Men jag välkomnar svar på min fråga utifrån juridik och etik.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 19 mars, 2013 by .
%d bloggare gillar detta: