WISTI

YTTERLIGARE EN TEXT OM SATIR, MAKTFULLKOMLIGHET OCH ETT UNDERSKATTAT SKRÅ

Jo, jag förstår att muslimska brödraskapet inte har någon humor, men varför måste de ge sig på en enkel narr? Aldrig är väl en säng så skön som måndag morgon och jag hade helst legat kvar någon timme till. Men Ekot är som alltid vakna och rapporterar om en arresterad satiriker i Egypten som skojat om religion och makt.
Någonstans antar jag att han redan vet svaret på frågan han ställer. Vid en statskupp så rullar stridsvagnarna först mot universitetsområdet. Man vet att där finns modet, kunskapen och livslusten. På nätterna plockar man fackföreningsledarna, konstnärerna och satirikerna.
Magnus Betnér publicerade tidigare idag på sin blogg ett manus han fått sig tillskickat från SVT. Manuset är en sketch för att presentera Sverige och svenskarna för världen i den globala sändningen Eurovision song contest. Manuset sas i mailet vara hemligt och tanken var att Betnér skulle vara en av de medverkande i sketchen. Givetvis finns det inget juridiskt tveksamt i att publicera material man fått tillsänt sig annat än statshemligheter. Ändå verkar SVT agera som om det vore så.
Manuset för sketchen är minst sagt sorgligt. I korthet går det ut på att identifiera vissa som man menar svenska särdrag och skruva dem till humor. Så långt gott. Men parallella händelser inom ett par dygn sammanfaller.
– Humor är det absolut svåraste att arbeta med. Så sa redaktören för den antologi om normkritik jag just håller på att illustrera med satirteckningar. Vissa teckningar har fått stötas och blötas och arbetet fortgår fortfarande ett par veckor efter deadline.
Igår eftermiddag svarar de båda chefredaktörerna för landets stora kvällstidningar på kritik över att de publicerar sexism och rasism under satirens flagg. Aftonbladet backar och plockar bort det mesta av materialet men använder en oerhört raljant och förminskande ton mot kritikerna. Inte minst mot satirgruppen Bakjour vars signum är att aldrig låta maktfullkomlighet och självgodhet i den svenska mediaankdammen slå sig till ro.
Så vad innehåller då det superhemliga manuset som Magnus Betnér väljer att publicera. Jo, det är en sketch som förlöjligar hur vi svenskar har tusen ord för att vara lediga med barn. Manuset handlar om hur svenska soldater blir dödade i strid för vår strävan efter konsensus och flertalet andra situationer där man menar att svenskheten ställer till det.
Jag har skrivit om de här sakerna förut, men känner mig manad att skriva det igen. Satir handlar om maktstrukturer. Det och uteslutande ingenting annat. Satirens form är att tydliggöra dessa strukturer genom att skruva maktordningen en halv grad och att åsynen av den väcker ett löje som ofarliggör. Oftast kommer den humoristiska knorren av sig självt då.
Jag är präst. Jesus var en stor satiriker. Om man skulle göra bilder av uttrycken som att sila mygg och svälja kameler skulle det bli fantastisk satir. Eller en teckning på en gubbe med en bjälke i sitt öga som pekar på en flisa i en annans gubbes öga. Genialt.
Centralt i Jesus liv var också att visa på och bryta de maktordningar som fanns oavsett om de handlade om etnicitet, genus eller social status. En central text är där Jesus tvättar sina lärjungars fötter på skärtorsdagskvällen. För oss idag är det svårt att riktigt förstå radikaliteten men där och då handlade det om att balansera maktens pyramider med toppen mot marken och basen i en omöjlighet mot himlen.
Tanken med SVT:s sketchmanus må ha varit att vi som värdnation skulle vinna i ödmjukhet genom att inleda med att skämta om oss själva. Det är en god tanke, och den idé jag själv driver i det pågående arbete jag nämnde tidigare. Men vad man glömt reflektera över är vikten av maktförhållande mellan avsändare och mottagare. Detta handlar inte om en handling från Sverige gentemot världen. Även om det hade varit så hade sketchen varit oerhört paternalistiskt hållen. Maktstrukturen handlar snarare om att TV är avsändare och tittare mottagare. I detta är maktförhållandena redan satta. Vi är många föräldrar med kroniskt sjuka barn som nog knappast ser SVT:s sketch som ett slag nerifån och upp. Att skoja med svenska soldater som dör i utlandstjänst kanske låter sig göras om riktningen inte handlar om att de är odugliga.
I November anornade universitetskyrkan i Malmö en roasting av Gud under titeln ”Häng Gud”. Titeln kan väcka anstöt men redan där anger man satirens nödvändiga riktnig- nerifrån och upp. Annars är det någonting annat. En av de deltagande var just Magnus Bétner och han gjorde ett utmärkt jobb.
Efteråt gick några av oss för tala om kvällen över en öl. Samtalet snurrade kring humor, mod och religion. Man skall aldrig i en blogg redogöra för vad som sägs över en öl, men den stora respekt jag har för Magnus fördjupades under denna halvannan timma. Det handlade om kyrkan. Om hur Magnus kunde känna en frustration över hur kyrkan var så lite Jesuslik när det kom till att våga stå fast i sin övertygelse. Det handlade om att leva med ständiga hot för att man slåss för sin rätt att uttrycka det man vill. Det handlade om varsamhet och det handlade om integritet och mod. Genom det samtalet fördjupades min förståelse för varför det muslimska brödraskapet var så snabba med att arrestera en narr. Tack, Magnus!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 13 maj, 2013 by .
%d bloggare gillar detta: