WISTI

OM SAMTIDENS STÖRSTA EXISTENSIELLA OCH POLITISKA UTMANING

Vi omges . Vi står i ett flöde av röster.
Jag är på S:t Lars gamla begravningsplats i Flackarp. Från Lunds centrum är det en drygt tjugo minuter lång promenad.
Dettta är begravningsplatsen för S:t Lars sjukhus, med den tidens ord sinnessjukhus. Här ligger drygt tvåtusen patienter begravda. Långt hemifrån och behandlade primitivt och trevande i psykiatrin. Kränkande hade vi sagt i dig men vi bör vara försiktiga med anakronismer.
Kvär här ute på ett gräsfält bredvid en mölla finns ca 200 järnkors. De allra flesta utan namn, bara journalnummer och en markering på kön. Anledningen till att de ligger här är att det inte fanns ekonomi att transportera kropparna hem och många gånger att skammen var för stor. därav också de namnlösa järnkorsen.
Begravningarna var enkla och anonyma. Enbart kusken som förde bårvagnen och hospitalspastorn var närvarande.
Här ute på S:t Lars gamla begravningsplats är det tyst. Att tänka bort trafiken från vägen ett par hundra meter bort är lätt.
Rusningen bland de som har jobb har just stillats.
I tystnaden finns ett annat flöde, men även i den är vi ständigt och överallt omgivna av röster. Här kan ingen skrika högst, och heller ingen röst bli avvisad eller bortsorterad. På det sättet är döden demokratisk. Här i Flackarp förstärks det ytterligare med de anonyma järnkorsen, endast markerade med journalnummer. När skammen berövar människor även deras namn. Varje människa begravd här är en berättelse, en röst bland hundratals andra.
En gång skall allas våra röster vara liknande dessa. Genom att lyssna kan vi också här ute höra vår egen röst som en bland de andra.
Även nyhetsrapportering är en röst i flödet. I morse vaknade jag till rapporteringen om att självmorden och de allvarliga försöken till självmord mer än fyradubblats på en period kortare än tjugo år. Den tydligaste gruppen bland dessa var människor med psykisk sjukdom eller med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Det är med dessa tankar jag går till S:t Lars gamla begravningsplats.
En ung människa som väljer döden är en av de största existensiella utmaningar vi kan ställas inför som människor. Och det är också i det mänskliga vi måste söka svaret. Det är också där vi först måste ställa frågan.
En människa är ett oerhört komplext bygge av relationer. Det är relationen till sig själv. Det vi kan kalla för självbild och självtillit. Det är relationen till det omgivande, de nära sociala nätverken och samhället. Det är relationen till det som är större. Det som en del av oss ibland har modet att ge namnet Gud.
Att självmorden och självmordsförsöken mer än fyrdubblas är den tydligaste signal vi någonsin kommer att få på att vi gör något fel. Precis som människan är problemet komplext. Problemet måste formuleras ur ett medicinskt, ett politiskt och ett andligt perspektiv.
Dagens rapport gör tydligt att ett av det grundläggande felet vi gör är av politisk och social karaktär. Den som inte längre är ekonomiskt lönsam mister också sitt människovärde ur samhällets ögon. Hon blir med ens osynlig och den bråkdelen av en sekund när lindansaren faller genom det grovmaskiga skyddsnätet har vi andra haft hella fallhöjden att förbereda oss på att blunda.
Och det är om osynliggörandet rösterna på S:t Lars gamla kyrkogård talar till mig idag. I takt med att min egen position som medborgare innanför tullarna hotas- desto mindre vill jag se de som förs ut genom porten.
Låt oss göra debatten som följer till något annat än att vinna politiska poänger ett och halvtannat år innan valet. Låt oss hjälpa varandra att vinna modet att se. För den största faran är just osynliggörandet. Sedan gör vi vad vi kan, var och en på sina håll. Medicinskt, socialt, politiskt och andligt.

20130516-092600.jpg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 16 maj, 2013 by .
%d bloggare gillar detta: