WISTI

Wisti om kravallerna i Husby

Jag är Madickens pappa. Astrid Lindgren själv kallade honom för en borgarsocialist. Så jag börjar där- jag är vit, heterosexuell medelåldersman i en medelklass med en akademisk utbildning. En del vill nog plussa på medelmåtta. Jag är född av en i Sverige född förälder och en invandrad från den svenska kulturen i Finland. Båda arbetarklass. Jag är uppvuxen i ett villasamhälle i Älmhult som heter Klöxhult. Där fanns få fattiga och få rika. Gott så. Med detta sagt avsäger jag mig det tolkningsföreträde som jag genom privilegier allt som oftast äger. Om det nu går att göra det.
Men ni behöver inte skriva ut blogginlägget, rulla ihop det slarvigt och trycka upp i min rumpa. Jag är fullt medveten om att jag är Madickens pappa.

Husby brann, sägs det, och det är nog sant. Ett femtiotal bilar brann upp, enligt uppgift slogs en pizzeria i centrum sönder tillsammans med fler butiker
Enligt uppgift förekom det också övervåld och rasistiska utspel bland poliser.
För drygt halvtannat decennium sedan brann föroreterna i Frankrike.
Som jag minns det började det i utkanterna av Paris och spred sig sedan över landet. Varenda fransk förort kokade under drygt två veckor.
Att det handlade om klass, utanförskap och rasism behöver vi inte värdera. Det är väl snarare att konstatera. Efter ytterligare en månad utvärderade man händelserna och då fanns det ett stort frågetecken. Samtliga förorter till samtliga stora städer i Frankrike hade brunnit utom just i Lyon.
Märkligt!
Hur kom det sig?
När man forskade vidare i saken visade det sig att man sedan tjugo år tillbaka hade man, just i Lyon, varje månad samlat stadens samtliga religiösa företrädare till en lunch hos borgmästaren. För att stämma av, för att bygga en gemensam identitet och för att bygga relationer. I Lyon sa även förortsborna att de främst var Lyonbor utan att göra avkall på en klassanalys.
De bilder jag hittills har sett från Husby handlar om ungdomar som tycker att det kittlar i magen att leka katt och råtta med polisen. Som en ung Madickens pappa tyckte jag också att det var oerhört spännande och att det dämpade tomheten bättre än en fylla. Kanske gör jag ett jättemisstag när jag söker den likheten.
Det är schlagerfest i Malmö. Storkapitalet hånglar upp medelklassen genom deras nioåringar. Varje gemenskap har priset av ett utanförskap.
Mitt på Gustav Adolfs torg står denna vecka ett tält med namnet Coexist. Det är utrikiska och betyder samexistens. Arbetet med Coexist är mycket större än så, men under just denna vecka fylldes tältet av gymnasieklasser, nyfikna människor som erbjöds ett glatt hej från damtliga Malmös religioner och kulturer.
Den som ville kunde prova att klä på sig en kippa, en muslimsk slöja eller en svenskkyrklig kaftan. Glättigt? Absolut! Och verkligen inte!
Jag kan inte peta er i ögat med statistik men de poliser jag som präst har haft förmånen att arbeta med har alltid haft människans bästa i fokus. Om det handlar om att lämna dödsbud, att skydda egendom, om att stötta en kvinna som blivit utsatt för våldtäkt etc etc så har jag aldrig stött på att det skulle vara betingat av klass, etnicitet, kön eller sexualitet.
Men om igen- jag är Madickens pappa.
Jag underkänner inte andras vittnesmål.
Däremot vill jag med all tydlighet hävda- Ett gott samhälle för alla kan vi bara bygga tillsammans! Om man dissar alla goda krafter som finns inom socialtjänst, kommunal fritidsverksamhet, polis, kyrka, moské, synagoga etc etc så skjuter man sig i foten grovkalibrigt! Att elda upp bilar och kasta sten på polis kan i de bästa fall tolkas som symptom på ett orättfärdigtsamhälle. Men det är aldrig en lösning. Men vaddå, jag är ju bara Maddickens pappa.

Annonser

3 comments on “Wisti om kravallerna i Husby

 1. Cassandra
  20 maj, 2013

  Möjligt att du tycker att detta är en katt-och-råtta-lek. Inte så säker på att det kittlar i magen hos den polis som blir utsatt…
  http://m.youtube.com/#/watch?v=7-LN5CkFiCQ&desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3D7-LN5CkFiCQ

  • WISTI
   20 maj, 2013

   Bedrövligt. Såg att att gå bra. Skönt.

 2. Peter E
  21 maj, 2013

  Märkligt ändå hur klassanalyser plötsligt bara känns som nåt från en svunnen tid. Facismens fula ansikte tittar upp, och plöstligt har alla glömt Utanförskapet,
  hur det känns.
  Och ni som bekymrar er om poliser: dödsskjutnigen förra veckan då?
  Poliser som kallar människor för apor etc…

  Avpixlat och Sd m fl rasistiska krafter har ett oerhört ansvar att besinna i denna stund.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 20 maj, 2013 by .
%d bloggare gillar detta: