WISTI

Klämtar för dig- om en samhällsordning som följer oss i döden.

Människan är en varelse som har fått leken som gåva. Inte som ett glättigt tidsfördriv utan för att kunna leva i den gåta som tillvaron är. Ett utslag av detta är vår förmåga att kunna ordna tillvaron genom riter. Alla kulturer genom alla tider har haft någon form av riter. Oftast är de förklarande av livets olika skiften som födelse, vuxenblivande, familjebildning och slutligen döden. Ett samhälles ritualer synliggör vår relation till de stora existensiella frågorna, men också vår syn på samhället och varandra. I döden är vi alla lika, säger vi ibland. Ändå ser vi hur våra samhällsordningar och sociala strukturer följt i våra ritualer kring döden. Det kan handla om storlek på gravsten till att även vid gravläggning ställas utanför gemenskapen genom att vägras vila bland andra.

I tidskriften Memento som ges ut av begravningsbranchen läser jag i det senaste numret att när Södertälje kommun nu skall spara, börjar man spara i ritualerna kring döden hos de fattiga. I försörjningsstödet ingår inte längre dödsannons i tidningen eller en gravsten. Inte heller en inskription i redan befintlig gravsten som till exempel en familjegrav. Om det inte finns medel till detta i dödsboet blir det alltså varken annons eller gravsten.

Man kan ju invända att det är bättre att spara här än på annan verksamhet, och att någonstans måste det sparas. Men enligt uppskattningar som gjorts är det knappast några besparingar som görs utan måste mer ses som markeringar. Under ett år beräknas besparingen bli 50 000 kr vilket är en försvinnande liten del i det som betalas ut i försörjningstöd.

I socialstyrelsens rekommendationer står att man skall ta hänsyn till allmänt vedertagna begravningsritualer. 93% av alla dödsfall annonseras i någon tidning.

Varför är detta så viktigt? Ur ett samhällsperspektiv är det tämligen ointressant huruvida en individuell  människas bortgång annonseras eller inte. Ur individperspektiv kan det ha stor betydelse för sorgeprocessen.

Det riktigt allvarliga i att göra såhär korttänkta besparingar som mest blir markeringar är att det gör något med oss alla i samhället och de vittnar om våra strukturer.

 

Precis så som John Donne uttrycker det:

 

”Ingen människa är en ö, hel och fullständig i sig själv; varje människa är ett stycke av fastlandet, en del av det hela. Om en jordklump sköljs bort av havet, blir Europa i samma mån mindre, liksom en udde i havet också skulle bli, liksom dina eller dina vänners ägor; varje människas död förminskar mig, ty jag är en del av mänskligheten. Sänd därför aldrig bud för att få veta för vem klockan klämtar; den klämtar för dig.”

Att Södertälje kommun förvägrar fattiga annons och gravsten har tyvärr väldigt lite med pengar att göra. Det är ett vittnesmål om ett nygammalt samhälle där klasstänkandet följer oss ända in i döden. Det gör något med oss. Det gör något med mig och det gör något med dig. Sänd därför aldrig bud för att få veta för vem klockan klämtar; den klämtar för dig.

 

 

Det är Miljöpartiet och Socialdemokraterna som är eniga bakom besparingen. Vänsterpartiet reserverade sig.

Annonser

3 comments on “Klämtar för dig- om en samhällsordning som följer oss i döden.

 1. Wisti, du är på pricken, som vanligt! Mot dårar strida även gudarna förgäves. Men belysa dårskapen är ändå ett medel!

 2. Torgny Anderberg
  31 juli, 2013

  Sorgligt att höra att S och MP kunde enas om något så sorgligt och omänskligt. Man skulle inte ha förvånat sig lika mycket om de borgerliga hade stått eniga i frågan. Stolt kan jag alltid vara över mitt eget parti, Vänsterpartiet, som även i detta speciella fall visar medmänsklighet, men som verkar stå tämligen ensamma om denna så nödvändiga egenskap.

 3. Elisabeth Öhman
  5 maj, 2014

  Ja, dom kan då komma på hur många sätt som helst för att förnedra fattiga människor. Familjen ska inte ens få en dödsannons…och inte en gravsten. Jag mår illa…snart blir det väl massgravar för oss fattiga. Först mördas vi på vårdhemmen av personalen och sen ……ingen gravsten eller annons. Jag blir gråtängslig – som min granne brukade säga. Kan vi spela tillbaka bandet så jag aldrig har läst det här..fy fan vad hemskt….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 30 juli, 2013 by .
%d bloggare gillar detta: