WISTI

Yippiekeyey…

Tidigare idag blev jag addresserad i ett blogginlägg med ett Dirty Harrycitat. Halvannan vecka har vi nu kunnat se en debatt kring kyrka, tro och dogmer. Senast i morse kunde vi läsa ett kyrkokritiskt inlägg i DN:s ledarspalt. Det var inte mycket nytt och i stort sett är det samma diskussion som ständigt återvänder. Nya ord som bolsterdunsteologi uppfinns men argumenten och spänningsfälten är desamma.

Vi står inför att få en ärkebiskop i Svenska kyrkan vars främsta tillgångar är en lyhördhet, skarpt intellekt och handlingskraft. Vår nya ärkebiskop har helt enkelt ett varmt hjärta och skinn på näsan. Att hon dessutom har humor är något som helt glömts bort i personbeskrivningen men skvallrar om att hon är bottengrundad.

Vidare är hon kvinna. Det är en vinst och det är en vagel i ögat på fler än vi kanske förstår. Frågan om kvinnliga präster i Svenska kyrkan är redan avgjord sedan drygt ett halvt sekel. Detta bloggade jag om en gång och fick berättigad kritik för det. Kvinnliga kollegor hörde av sig och berättade om att det fortfarande lever och frodas ett motstånd mot att de står i ämbetet.

Och det är här jag skulle vilja svara hen som adresserade mig med ett Dirty Harrycitat med ett återkommande John McClanecitat, för någonstans i slambotten på de här frågorna spökar en patriarkal laddning, rädsla och fixering vid kvinnlig sexualitet. I slambotten på frågan om jungfrufödselns fakticitet finns frågor som handlar om andra saker än Jesus gudomlighet. Samma i ämbetsfrågan, dvs frågan om huruvida kvinnor kan vara präster, biskopar eller ärkebiskopar. Genom hela kyrkohistorien har den patriarkala laddningen och rädslan inför sexualitet i allmänhet och kvinnlig i synnerhet influerat och styrt kyrkans världsbild och människosyn.
Debatten kring samkönade äktenskap är i botten också färgad av mäns osäkerhet kring sin egen sexualitet. Det handlar inte om rädslor eller föreställning om vad som sker mellan lakan utan om maktordningar och potens.

Det är människor som formulerar kyrkans lära. För att inte störa evangelium är vi uppmanade att vara medvetna om vår mänsklighet så långt det bara går. Så frågan om jungfrulighet och mödraskap handlar nog till en stor del om ett återkommande John McClanecitat.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 19 oktober, 2013 by .
%d bloggare gillar detta: