WISTI

DN FÖRSVARAR SIN PUBLICERING

20131208-131717.jpg

Annonser

10 comments on “DN FÖRSVARAR SIN PUBLICERING

 1. Fabian
  8 december, 2013

  Fattar inte vad som är rasistiskt om man skriver sanningen? Bäst är väl att alla får veta så får man själv bilda sig en uppfattning.

  • Stolt
   9 december, 2013

   Sanningen? Vad är sanning och inte sanning? Är man hjärntvättad så är sanningen det som ens ledare pådyvlar en. Rasism är aldrig sanning. Nästa gång du går in i en restaurang som ägs av invandrare så pröva orden: ”Invandrare är lata och gör inte rätt för sig”

 2. Pål Eggert
  8 december, 2013

  Och annonsen var förstås sanningen? Den är inte vinklad eller så? Man kan se det på ett annat vis också:
  https://www.facebook.com/#!/photo.php?fbid=10153604833525354&set=a.184715400353.248461.885345353&type=1&theater

 3. Cecilia
  9 december, 2013

  Jag tycker inte att DN skulle ha publicerat annonsen eftersom det riskerar att normalisera främlingsfientlighet.
  MEN undrar samtidigt: HUR kan man ställa frågor om invandring och kostnader utan att hamna i skamvrån? Det finns människor som inte hatar invandring och som vill kunna diskutera detta. (Även om man hatar invandring – blir det bättre av att man hänvisas till dolda media där folk dunkar varandra i ryggen?)
  Jag vill inte normalisera främlingsfientlighet. Jag vill inte heller ha ett debattklimat där vissa saker inte får tas upp. Jag tror att det ställer till minst lika stor skada vad gäller polarisering och utanförskap.
  Kanske är det möjligt med ett öppet samtal där olika röster och åsikter får höras, utan att för den skull normalisera extremism. Där inkluderande inte behöver betyda ”Allt du tycker är ok” utan bara ”Du är människa, du har åsikter. Jag tänker lyssna på dem och sedan säga vad jag tycker.”
  Det hindrar inte andra sätt att bekämpa människofientlighet i olika former.
  (Jag vill att alla länder ska hjälpa varandra, inkl. ta emot nödställda.)
  Hatet och hånet hörs på alla sidor.
  Jag tänker på Mandela.

  • Tomas Nilson
   9 december, 2013

   Du har helt rätt Cecilia. Det polariserande debattklimatet omöjliggör meningsfulla diskussioner och tankeutbyten.

 4. Tony Apelgren
  9 december, 2013

  Hej Cecilia, problemet är oftast inte att det inte finns möjlighet att diskutera invandring, det diskuteras rätt flitigt i alla möjliga sammanhang. Problemet uppstår när det dyker upp argument eller förklaringar som är ren rasism. Då har inte jag lust att diskutera längre. Då kallar jag det för vad det är. Problemet som följer är ju att många som ”gillar att diskutera invandring” inte riktigt klarar av att inte diskutera sådana saker utan att vara just, rasistiska. Men det pallar inte jag ta ansvar för, det får dom lösa själva.

 5. S Onkel Månsson
  10 december, 2013

  Patetiskt av er sk ”Antirasister” Fakta kan väl aldrig vara ”rasistiskt”?
  Det är istället ett bevis på att ni saknar några som helst argument och det skrämmer er bortom allt förnuft. Ni tappar de sista spåren av trovärdighet med den strategin.

  • Andreas Rudström
   16 december, 2013

   Jo, du har rätt i att fakta i sig saknar eget inneboende värde. Vad du missar är att fakta kan vridas och vändas för att passa vissa personers agenda. Man kan slänga fram stora sifror och säga ”ojojoj, titta här” utan att förklara var siffrorna innebär. Så är fallet här.
   Fakta kan även peka på en falsk observation av orsak och verkan. Låt oss aldrig glömma hur rasbiologerna, i både Tyskland och Sverige, tillskrev människor olika värde enbart beroende på näsans vinkling och pannans storlek.
   Angående din högst vaga antydande att antirasister saknar argument så har du fel. ”Antirasister” har sedan länge pekat ut problemen i både anonsen och i boken som anonsen försöker sälja. I ett akademiskt och demokratiskt samhälle MÅSTE alla fakta och ”sanningar” granskas, och varje argument måste ge utrymme för motargument. Detta verkar vara ett problem för ”invandringskritikerna”. Avsaknandet av respekt för meningsmotståndarnas motargument är ett tecken på en taskig demokratisyn och bygger upp ett mer uppiskat debattklimat då båda sidor känner att de kanske måste ”skrika högre” för att få moståndarsidan att lyssna på ens argument. Detta gäller för båda sidor, den ena mer en den andra (jag antar att det är underförstått vilken sida jag tycker detta geller mest för). Fred och kärlek åt alla.

 6. Anna A
  10 december, 2013

  Onkel, tänk dig en samma annons som DN publicerade, fast att den skulle handla om män som samhällsfenomen istället för invandrare som samhällsfenomen. Och om det då i annonsen skulle stå uppspaltat att ”Män begår si och så många fler brott än kvinnor”, ”män står för si och så hög procent av alla våldtäkter”, ”män är X antal gånger mer miljöfarliga än kvinnor”, ”män tar i mindre utsträckning ansvar för sina barn” och så vidare. Listan kan göras lång. Och att dessa FAKTUM skulle spaltas upp i samband med fakta om hur lätt män har att ta sig fram och få förmåner i det svenska samhället och det faktum att de har mycket lättare att göra det än kvinnor. Man skulle kunna lägga till att i heterosexuella parrelationer så gör ofta män karriär på kvinnans bekostnad (dvs. kvinnan i relationen är i det typiska fallet hemma med barn mycket längre än mannen, samt jobbar ofta kortare dagar, till förmån för hushållssysslor och annat obetalt arbete) .

  Efter att ha läst det skulle ju en läsare (troligen) dra slutsatsen att den som skrivit annonsen tycker att det är fel att män har de möjligheter som de har i samhället, eftersom att de skapar så mycket problem. Om man skriver om de problem som finns i ena delen av annonsen, och vilken plats de som skapar problemen tar i den andra delen av annonsen, så är det logiskt att en läsare drar slutsatsen att annonsförfattaren tycker att det är fel att den grupp som beskrivs tar den plats den tar.

  Mitt resonemang ovan kan direkt tillämpas på annonsen om invandring.

  I både annonsen om invandring, och i mitt påhittade exempel om män ovan, så presenteras FAKTA. Men – jag tror inte att män begår mer brott och våldtäkter för att de är födda våldsammare eller elakare än kvinnor. Jag tror att män gör detta för att våldsamhet är mer accepterat i den manliga än i den kvinnliga könsrollen, och att socialt utsatta män därför i högre utsträckning kan begå brott utan att bli utdömda av sina medmänniskor. Och det är ju inte så att alla män begår brott och våldtar, en större del kommer troligen från en bakgrund med problem. Men om man läser artikeln ovan så kan man ju tro att alla män är våldsamma – vilket ju inte är sant.

  På samma sätt måste vi se den statistik som finns kring invandring. Invandrare må få bidrag från staten, men är det på grund av att de är just invandrare? Eller är det för att de kommer till ett främlingsfientligt Sverige där det är nästintill omöjligt att få arbete om man inte kan svenska och där det är jättesvårt även för någon som växt upp i Sverige att få en lägenhet i en attraktiv stadsdel?

  Män föds inte våldsamma och invandrare föds inte till bidragstagare! Män är mer våldsamma än kvinnor för att den manliga könsrollen tillåter mer våld än den kvinnliga könsrollen (för att ytterligare förstå det, fundera t.ex. på skillnaden avseende hur manliga versus kvinnliga brottslingar beskrivs i media och i litteratur.) Invandrare kan bli bidragstagare för att de kommer till ett Sverige där de inte har möjlighet att få jobb. Men är det rätta då att begränsa mäns möjligheter och invandrares rätt att bosätta sig i Sverige? Eller ska vi förändra den mansrollen/de sociala problem som gör att människor begår brott och göra det lättare för invandrare att få jobb?

 7. twittfrasen (@twittfrasen)
  15 december, 2013

  Hatfakta! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 8 december, 2013 by .
%d bloggare gillar detta: