WISTI

MER RELIGION VID SKOLANS HÖGTIDER

Idag öppnade regeringen upp för att skolavslutningar i kyrkan skulle vara möjliga även med psalmsång och inslag av bön. Dock skulle ingen kunna tvingas att delta i bön eller trosbekännelse.
Vi lever i en tid och ett samhälle som lägger mycket energi på ängslan över religion. Att beröringsskräcken nu lite ger med sig är viktigt för att på allvar kunna möta de verkliga faror som finns i religiösa kontexter vad gäller fundamentalism, hat och våld.
Vi vill ge våra barn rötter och vingar. Många barn i Sverige har generationer med i Sverige född släkt. Dessa har burit sin kulturhistoria många gånger med ett kristet språk och en kristen livstolkning. Vi vill att de skall bli fritt tänkande individer med en trygg identitet.
Många barn har andra har sin kulturhistoria från helt andra delar av världen. De kan själva ha flyttat hit eller haft föräldrar eller morföräldrar där man lever i en annan kultur än den svenska.
Alla barn måste ha sina rötter för att vingarna skall växa.
Jag välkomnar regeringens öppning idag och hoppas att det också leder till att mina barn som kommer ur en nordiskkristen kultur ges möjligheten att genom skolan få fira sitt jullov och sommarlov i en moské, synagoga, tempel eller något annat.
Förhoppningsvis till väckt nyfikenhet hos mina barn och stolthet för de som får vara värdar för festligheterna och andakten.
Låt oss vara nyfikna på varandras rötter och dela varandras vingar.

Skickat från min iPad

20131216-115415.jpg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 16 december, 2013 by .
%d bloggare gillar detta: