WISTI

OM KRISTNA VÄRDEPARTIET OCH ABORT.

För ett par dagar sedan skrev jag här på bloggen (och på Aftonbladet Debatt) om det nystartade partiet Kristna Värdepartiet.
Det är spännande att följa hur partiet formerar sig.
Det finns ett twitterkonto. Det finns flera varav ett är ett äkta. Det är svårt att se vilket som är parodi och vilket som är på riktigt. Där är så gott som ingen aktivitet.
Det är det däremot i partiets facebookgrupp.
Nu skall man ju vara medveten om allt som skrivs i gruppen givetvis inte betyder att det är något som partiet står bakom.
Jag trodde att jag inte längre skulle bli förvånad, men blir uppriktigt illa berörd av tonen i diskussionerna.

Det är artigt, välformulerat och resonerande.
Men människosynen och avsaknaden av att kunna se saker ur olika perspektiv är grotesk.
I en tråd diskuteras vem som skall straffas hårdast- läkaren som utför aborten eller den gravida kvinnan. Någon föreslår att det skall kallas ”anstiftan till fostermord. Man gör jämförelser med folkmord i världen.

En man föreslår dödsstraff för abortörer.

Det må vara hänt.
I gruppen med drygt 200 engagerade medlemmar har ännu ingen opponerat mot detta trots att tråden fortsätter efter.
Tvärtemot har densamme fått ”gilla” på andra inlägg.

Jag arbetar som präst på universitet. Mycket av min arbetstid består av enskilda samtal med unga människor. Det handlar om relationen till sig själv, det omgivande och det större. Om liv och död. Abort förekommer som samtalsämne. Inte som en filosofisk etisk diskussion eller exegetiskt självrättfärdigande. Det är kött och blod, ångest och tårar. Vånda men också glädje och ansvar.

Jag fylls av sorg när jag inser att det är dessa unga kvinnor (och män) som de talar om som mördare eller anstiftare till mord.
Människor jag känner namnen på. Vars berättelser jag lyssnar till och bär.

Om Kristna Värdepartiet har det minsta uns av seriositet så ser man till att lära sig hur social media fungerar och vilket ansvar man förväntas ta.

Så länge någon oemotsagd kan förslå dödsstraff för abortläkare så kommer jag att tro att det är partiets linje.

Annonser

6 comments on “OM KRISTNA VÄRDEPARTIET OCH ABORT.

 1. Ellinor
  12 januari, 2014

  Bra skrivet!

 2. Roland Ohlsson
  12 januari, 2014

  Vilket twitter konto som är äkta kan du se på hemsidan, däremot så startade vi det av fel anledning och innan vi hade manskap för att underhålla det, av den enda anledningen att vi utsattes för en twitterattack och var därmed tvungen skapa ett för att göra det klart för folk att personen med det andra kontot var inget annat än en lögnare.

  Kristna Värdepartiets facebook grupp är en öppen grupp, och ifall vi skulle börja censurera allt vad som skrivs så är det inte något bra för en diskussion. Däremot så är vi som parti emot dödsstraff, då vi värnar om att alla människor har ett ovärderligt värde.

  Även många mödrar med födda barn har ånger och tårar för den situationen de är i, ändå talas det aldrig om att döda dessa barn, då det anses att dessa har samma värde som alla andra. Att då säga att alla har samma värde, även ofödda, och sedan tycka det är rätt att få döda det ofödda barn, men inte det födda, är väl inget annat än hyckleri enligt min mening. Jag antar förstås att du ser att en ofödd människa inte har samma värde som en född, men då måste du också förstå att vi som ser det som att alla har samma värde, inte kan acceptera en abort, då vi ser det som släckandet av ett liv, precis som du skulle se det som ett släckande av ett liv på en född

  /Roland Ohlsson.

  • Maurice Bou-Malhab
   13 januari, 2014

   Hej Roland , Fån Maurice Bou-Malhab
   Jag rekommenderar att om ni kan kontakta med österländska kyrkor i Sverige som finns i Södertälje , Hallunda , Norsborg och många andra städer ….. där finns många kristna från Libanon (Maronite) , från Irak , Syria , Egypt och Turkiet (syrianska och Assyriska) plus Libanesiskt parti Lebanease-Forces som finns här i Sverige många kontor och många medlemmar

 3. Anders Strömberg
  13 januari, 2014

  om du är präst i svenska Kyrkan skulle det va roligt vad eller varför du är motståndare??? Hade varit roligt att veta varför man är motståndare till liv, när Jesus är för liv?? hur tänker du där??du skrev på en sida så eller hur??du gick ur sen väntade du att någon skulle svara eller det vågade du inte??Jesus säger att låt alla barnen komma till mej, vad skulle han ha sagt om Abort tror du??

  • Maurice Bou-Malhab
   13 januari, 2014

   Synd hos människor varierar mellan människa och annan människa därför de är fel och tänker fel , men synd hos Skaparen Jesus Gud är synd samma på alla sätt : 1. du ska inte döda (abort), 2. du ska inte begå hor (sex utanför gifta sig i kyrkan) *det är fel om vi säger äktenskap brott *, 3.du ska inte skilsmässa, skilsmässa är det precis som begå hor, Matteus 5:32, eller Matte19:9, …..
   Äkta kristna måste vetta precis vad finns i Evangelium , och Jesus kan bevara och hjälpa troende

 4. Harriet Bouvin
  11 februari, 2014

  Och vad hjälpte prästens vackra ord, när det livsdugliga fostret skrek en timme, innan hon slutligen dog, avkyld i rondskålen? .

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 12 januari, 2014 by .
%d bloggare gillar detta: