WISTI

LÖGNER OM SOMMAREN

Sommaren står för dörren och det är viktigt att vi tillsammans bygger modet att tala om vissa saker. En del handlar om okunskap och missförstånd och annat är de där sanningarna vi aldrig vågat sätta ord på.

Inför en löptävling för barn bestämde sonens klass att vi skulle samlas innan och där ha ett gemensamt knytkalas på ett fält. I utskicket var ordet knytkalas tydligt använt. Det betyder att alla har med sig något litet att ställa på ett bord att förse sig med. Dagen såg ut sådan att för min del bidrog jag med ett kilo Mamma Scans köttbullar. När vi väl kommer dit visar det sig att alla andra föräldrar missförstått skillnaden på en picknick och ett knytkalas. De sitter med fulla måltider på varsina filtar. Fast att jag var den enda som uppenbarligen hade både läsförståelse och ett intentionsdjup var det jag och mina barn som fick sitta med skam och ett kilo köttbullar.
Vidare måste vi tala om det här med kubb. Ingen tycker att kubb är roligt, men ingen vågar säga något eftersom vi är rädda att vi är unika i ångesten. Vi måste våga tala om kubb. Det finns heller inte någon som kan reglerna. De gissas fram vid varje tillfälle av det kollektivt undermedvetna eftersom ingen vågar tillstå att de inte vet.
Kubb är inte ett spel från vikingatiden utan uppfanns av Statoil på nittiotalet.

Att bada är ingen hjälteprestation. Vi människor är olika. En del tycker att kallt vatten är en obehaglig känsla mot kroppen och avstår detta. Ett rimligt val. Andra upplever det som behagligt.
Att det är så är inte konstigt. Det konstiga är att det som ett misslyckande och ett karaktärsfel hos den som väljer att avstå obehaget. Inte sällan påtalas detta också under smädelser.
Det upplägget är givetvis absurt.

Spettekaka är inte gott. Spettekaka är heller inte ett traditionellt skånskt bakverk utan spillmaterial från tillverkning av Perstorpsplattan.
Om vi bara öppet för varandra vågar erkänna att ingen tycker om spettekaka kan vi dra ett streck över det och låtsas som om den aldrig funnits.

Manligt mingel runt grillen. På många sommartillställningar är man som man hänvisad till att stå runt grillen och prata trevande – om just grillen. En bra värd på en sommartillställning delger husets WiFi och visar på en skön plats i skuggan.

Det finns givetvis fler saker vi måste tala med varandra om inför sommaren men vi börjar här. Lyckas vi finna tilliten i varandra är det möjligt att vi till hösten kan tala om äppelkakan, promenaderna och kick-off.
Då har vi alla möjligheter att med rak rygg möta julen.

20140506-131112.jpg

Annonser

2 comments on “LÖGNER OM SOMMAREN

 1. Isidor
  6 maj, 2014

  Du skriver så mycket bra, att jag blir rent tårögd.
  Tack är det enda ord jag kommer på, och det är ändå futtigt…

 2. Jan Kjellström
  19 maj, 2014

  Äntligen! Någon som vågar säga sanningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 6 maj, 2014 by .
%d bloggare gillar detta: