WISTI

POLISEN MÅSTE BERÄTTA PRESTIGELÖST

Mitt i en valrörelse ställs vi inför en ombesiktning av demokratins mekanik. Vi har funktioner som skall garantera yttrande- och mötesfrihet och som samtidigt skall garantera även opposition att göra sin röst hörd. En av dessa funktioner är polisen. Deras uppgift är att se till att politiska partier skall kunna genomföra möten. Om vi anser att partier som SvP inte skall få demonstrera är det politiker vi skall bråka med och inte polisen. De är där för att garantera demokratin. De har befogenhet att göra detta med våld om det krävs.
Något gick fel i Limhamn i lördags. Om polisen inte själva har den ingången i den debatt som nu rullar kommer polisen att tappa än mer i förtroende. Det finns alldeles för många av varandra oberoende ögonvittnesskildringar som talar om godtycklig aggressivitet, överanvändande av resurser etc för att lägga skuld på militanta motdemonstranter.
Jag tror att följande har hänt:
Vi har läst mycket om den speciella grupp som tillsatts inom polisen för att arbeta med valrörelsen 14. Många har trott att den kommer att bli tuff och hotfull.
I det arbetet polisen gjort inför hela valrörelsen har man flera gånger arbetat med worst case scenario. I det har man lagt strategier och utrustat sig.
Man skulle kunna uttrycka det som att polisen var väl förberedd inför Limhamn. Kanske alltför väl förberedd. Det är uppenbart att signaler misstolkades och helt fel avläsningar av situationen gjordes.
Det är också möjligt att man fått underrättelseinformation som visar sig inte stämma men som styrde de strategiska besluten. Det kan tex vara uppgifter om ammoniak.
Nu i efterhand verkar det visa sig att det i själva verket var spad från surströmming.
Jag tror också att detta menades vara ett sätt för polisen att visa vem som bestämde över mötesfriheten i hela valrörelsen, inte bara under lördagseftermiddagen i Limhamn. Man ville s a s lägga ribban.
Detta sammantaget gjorde att man enbart delvis lyckades med sin uppgift. Polisen lyckades säkra SvP:s möte men inte låta oppositionen komma till tals.
Om polisen som det verkar tar felaktiga beslut som gör att mer våld än nödvändigt används urholkar det förtroendet för polisen och därmed förtroendet för demokratin.
Det är därför av yttersta vikt att polisen utan prestige öppet för ett samtal och bemöter kritik. Att som det verkar nu stå fast vid uppenbara lögner som stenkastning, ammoniak och våld mot ambulanspersonal kommer att försvåra resten av valrörelsen för både polis och demonstranter.
Ett misslyckat polisarbete som i Limhamn drabbar inte bara de som skadas bland motdemonstranterna.
Jag är fullständigt övertygad om att det även är en fruktansvärd erfarenhet att sitta på en häst som springer över människor eller att sitta i en Delta-buss som kör över en människa.
För deras skull, de skadades skull och för demokratins skull vill jag att ansvariga för polisinsatsen i Limhamn nu öppet och prestigelöst berättar om varför det inte blev bra.

IMG_8898.JPG

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 25 augusti, 2014 by .
%d bloggare gillar detta: