WISTI

JUGGLERS FOR PEACE – om ett vuxenblivande i förståelse av världen. 1 av 3

Vi var drygt tjugofem i klassen men bara två var män.
Eller det var vi väl egentligen inte heller, men gjorde våra trevande försök att bli. Vi var olika. Han den sportiga, charmiga typen och jag den osportiga och ocharmiga typen. Men vi fann varandra, skrattade mycket och lärde varandra saker. Jag tog med honom till ett par politiska möten och han visade mig en latinamerikansk livsmedelsaffär i en källare i Araby. Han lärde mig att jonglera med tre bollar.

Det är en skrämmande och förvirrande tid nu. Efter och under händelserna vi står i skulle vi alla behöva en Pablo som lärde oss att jonglera. Annars kommer vi att hamna väldigt fel och insatserna är höga nu.
Nu räcker det inte att lite nonchalant och lojt stå och kasta en boll i luften och låta den falla ner i handen igen. Vi har fler att hantera och om vi inte lyckas hålla samtliga igång samtidigt så kommer de alla att falla till marken.

Med den första bollen konstaterar vi att yttrandefrihet har en särställning bland demokratiska principer. Den är det sista vi ger upp. När yttrandefriheten angrips solidariserar vi oss med den angripne oavsett om vi delar hens åsikter.
Så gör vi inte alltid, men för enkelhetens skull sätter vi det som ingångsvärde nu.

Den andra bollen fyller vi med vår strävan efter att människor skall kunna leva i fred oavsett etnicitet, sexuell läggning, religionstillhörighet och hudfärg. Kort sagt- ingen skall diskrimineras, kränkas eller hetsas mot. Det har vi lagstiftningar mot och med yttrandefriheten har vi också ett civilt ansvar att reagera när detta sker genom att ifrågasätta och kritisera.
Nu övar vi oss lite i att med en hand jonglera med dessa två bollar. Det går alldeles utmärkt. Med lite träning kommer vi att inse att de fungerar ganska bra ihop och de kolliderar inte med varandra i luften.

Så den tredje bollen. Den brukar vara den svåraste att lägga till.
Även inom religioner som är fredliga finns det människor vars tro drivs av rädsla och hat. Det innebär inte att de inte har religiösa motiv för de onda handlingar de utgör, men inte heller att man utifrån dem kan hävda att religionen i sig skulle bära samma hat och ondska. Detta gäller samtliga religioner.
Att människan är en religiös varelse är något vi kan konstatera utan att behöva värdera.
Religion kan alltså också vara farlig.
Inte heller denna tredje boll behöver kollidera med de andra, men vi behöver träna på att hålla dem i rörelse samtidigt. Vi kommer att behöva vara fullt koncentrerade till en början och människor runt omkring kommer ängsligt att skrika åt oss att koncentrera oss enbart på än den ena och än den andra bollen.

Men till slut kommer jonglerandet att vara automatiserat och vi inser att vi måste koncentrera oss på varje bolls bana hela tiden och att de måste ha samma fart och rörelse.

Så småningom kan vi lägga till en fjärde och en femte boll.

En som berättar för oss att läget är allvarligt. Att vi lever i en tid med en stegrande polarisering inför vilken vi kan känna vanmakt och med ett ökat kraftigt hot mot oss.
Den andra med insikten om att terrordåd är väldigt ovanliga, åtminstone i den del av världen där vi bor. Risken att dö i ett terrordåd är såpass liten att oron för det i sig är farligare.

Vi måste öva oss i att jonglera, att hålla flera tankar i huvudet samtidigt. Det har inte alltid varit vår starkaste gren och vi lär aldrig få ta emot ett pris ur kungens hand för det, men om vi skall klara av det här är vi tvungna att lära oss.

Ytterligare en viktig sak att öva vår förståelse i är att få saker är 0 eller 10 på en skala. Om det inte är 10 är det inte per automatik 0. Om något inte är 0 är det inte per automatik 10. Även saker vi inte själva förstår kan, och har ofta ett värde.

I den där affären i källaren i Araby köpte vi någon söt kräm gjord på kokad mjölk och massor av socker som vi bakade tårta av.

2015/01/img_2879-0.jpg

Annonser

One comment on “JUGGLERS FOR PEACE – om ett vuxenblivande i förståelse av världen. 1 av 3

  1. PeO_W
    11 januari, 2015

    Reblogga detta på PeoWagstrom's Weblog och kommenterade:
    Klokt, sånt man bara hittar i bloggar och böcker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 11 januari, 2015 by .
%d bloggare gillar detta: