WISTI

Acta fabula est, plaudite! – ”Pjäsen är över, applådera!

– Gunborg! Nu e ryssen här! Hämta bössan!Eller så klickar man på nyhetsflashar och ställer om Expressens och Aftonbladets appar så att de får skicka notiser. 

Under en kall och regnig sommarvecka bjöds vi på lite kittlande underhållning av en av våra kvällstidningar. En happening, en performance, ett värn mot semesterledan

Acta fabula est, plaudite! – ”Pjäsen är över, applådera!

Ett företag med tuff logga, fräckt namn och käcka pojkar hade råkat hitta ett vrak på havsbotten under ett av sina äventyr. Med kyrilliska tecken på! 

Sedan går allt snabbt. Försvaret verkar veta mer än de säger. De är mystiskt hemlighetsfulla. I landets stora nyhetssändning på TV blir det en förstanyhet. Med företagets logga som bakgrund. Experter kommenterar och om de kommenterar lite väl sakligt blir de inbjudna att spekulera. Är ryssen här nu?

Efter ett par, tre dagar visar det sig att ubåten är från 1916 och blivit sänkt i en känd olycka med ett svenskt handelsfartyg. Koordinaterna till olycksplatsen fick försvaret kännedom om för ett år sedan.

Såhär byggdes föreställningen upp- (jag sätter en hundralapp på det i alla fall) 

På något sätt får vrakdykarföretaget genom försvaret tag på koordinaterna för vraket. 

Men en dykexpedition kostar pengar och de vill givetvis maximera exponeringen av sitt varumärke. 

Expressen har både pengar, ett sinne för dramaturgi och projiceringsytor för exponering. Kaka söker maka. De vet att det finns en befogad uppmärksamhet bland svenskar över ryska millitära insatser. 

Man börjar med att lite mystiskt berätta om farkosten med kyrilliska tecken som om den SKULLE kunna ha havererat för två veckor sedan. 

Sedan drar man sig tillbaka och håvar in allmogens klick och branchens cred tills man inser att nu kommer snart någon annan på att det mest är millitärhistoriskt överintresserade personer som kommer att fortsätta klicka och då går man ut med sanningen. 

Vi tackar för en trevlig show! Det var välgjort och spännande. 

Och någon gång måste vi tala om vad som händer med ett samhälle där underhållning presenteras som nyheter. När journalistik blir dramaturgi. Bara för att man kan. 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 30 juli, 2015 by .
%d bloggare gillar detta: