WISTI

Vad handlar debatten i Svenska kyrkan om? 

I och utanför Svenska kyrkan pågår nu en debatt runt bland annat kampanjen #mittkors. För den som inte följt den kyrkliga debatten tidigare kan den framstå som absurd. Vilket den i många delar också är. 

Men det finns en logik i den även om logiken visar vägen till ett debattklimat ingen önskar.

I grund och botten handlar det om en identitetsdebatt som pågått i 2000 år i de stora perspektivet och i det lite snävare perspektivet ungefär fem år. 

En grupp människor har fört fram en kritik mot hur kyrkan leds. De menar att kyrkan är politiserad och att man givit upp sin kristna identitet. De känner också att kritiken inte blir lyssnad på och att de som framför kritiken misstänkliggjorts.

Svenska kyrkans religionsdialog med främst judar och muslimer har också ifrågasatts utifrån en uppfattning om att den egna kristna identiteten är för otydlig.

Mot detta har bland annat svarats att kyrkan är en del av världen och att en uppgift är ett förvaltarskap och ett profetiskt kall att slå larm när människor far illa. Det har ibland formulerats som kritik mot politiska ordningar bl.a. vad gäller miljöpolitik och socialpolitik. 

Det är med dessa ingångsvärden vi skall förstå debatten om #mittkors. 

Kampanjen startade för att visa stöd och solidaritet med utsatta kristna. 

En anställd vid kyrkokansliet problematiserade kampanjen på sin privata facebook och menade att som världen ser ut idag kan en sådan kampanj uppfattas som polariserande och skapa spänningar mellan kristna och muslimer. 

Gruppen som startade kampanjen reagerade starkt och retoriken kom snart att lyda att det var Svenska kyrkans ledning som officiellt fördömt kampanjen. Det är inte sant.

Vad som är sant är däremot att det under en tid odlats skrönor och myter om Svenska kyrkan. En seglivad sådan är att Stockholms biskop skulle ha tagit ner kors i en kyrka och markerat riktningen mot Mekka. Det är en lögn. Det är lögner som inte längre bara finns i sk alternativ media utan även i etablerad och stor media i ledartexter, krönikor etc. 

Inga kors har tagits ner i några svenska kyrkor. 

Jag kan inte vara nog tydlig- de som driver en inomkyrklig kritik i identitetsdebatten är INTE fascister, rasister eller ickedemokrater.

En nyfascistisk kraftig våg slår över Europa. Tiden är orolig. 

Människor frågar efter starka, tydliga ledare som kan samla den egna gruppen. Ett sätt att skapa ett vi är genom att skapa ett dom. Det ser vi hända över hela världen progressivt. 

Det som nu händer är att identitetsdebatten i Svenska kyrkan kontamineras av de nyfascistiska rörelserna i Europa. Den svans som nu ger livsnäring åt debatten runt svenska kyrkan får själv sin näring från nyfascismen i Europa. 

I pipeline ligger en kyrkopolitisk kampanj från Sverigedemokraterna om att ”göra Svenska kyrkan svensk igen”. Retoriken är direkt hämtad från Donald Trump, men också en parafras på Bevara Sverige Svenskt. 

Ärkebiskop Antje Jackelén har modet och styrkan att inte spela den roll som försöker regisseras åt henne. 

Hon vill inte bära svärdet utan väljer att dela brödet. 

Det kostar tid. Det kostar ork.

Det krävs mod. Det krävs hopp. 

Hoppet och modet bygger vi tillsammans i bön med korset stolt på bröstet. 

Det är utifrån det här vi bör förstå debatten. 

Annonser

3 comments on “Vad handlar debatten i Svenska kyrkan om? 

 1. Peder
  26 augusti, 2016

  Och där tappade jag förtroendet för Wisti.
  Fullständigt barocka brösttoner.

 2. Dan
  28 augusti, 2016

  Jag är inte lika insatt som du men sa inte Jesus själv något i stil med den som inte är med mig är emot mig och den som inte församlar förskingrar. Det är väl ganska tydligt att svenska kyrkan gärna vill omfamna alla olika riktningar och att hela tiden vara inkluderande men kan inte det i sig skapa en otydlig identitet som riskerar att dränka grundbudskapet och uppdraget som Jesus gav. Kristendom har alltid varit kontroversiellt och hånat. Jesus var en mycket tydlig och kontroversiell ledare till den grad att många lämnade för de tyckte hans budskap var alltför polariserande och hårt av typen låt de döda begrava sina döda kom du o följ mig. Eller sälj allt du äger. Eller ge upp din framgångsrika företagsverksamhet och följ mig. Eller tala sanning och bli stenad för det och så vidare. När identiteten som samhällsbärare och bärare av goda värden är större än frimodighet att visa upp korset och stå för korsets budskap då blir saltet inte längre salt och ljuset sätts i skäppan. Det borde oroa mer än vi och dom.

  Det finns alltid saker att oroa sig för men att nyfacismen skulle kontaminera debatten är väl hyfsat orimlig. De som bedriver kyrkopolitiken är stora politiska partier det är därifrån rädslan kommer det är makten i kyrkan som oroar sig över att förlora sin position. Man litar inte på att det finns brinnande kristna som kan hantera kristendomen på samma sätt som prästerskapet en gång bedrev sina gudstjänser på latin för att folket inte skulle förstå och själva ta till sig budskapet.

 3. Peder Nielsen
  1 september, 2016

  Försåtligt och till vissa delar oförståeligt.
  ”En anställd vid kyrkokansliet …” syftar alltså på Svenska kyrkans kommunikationschef. Viss skillnad.

  Och efter att ha understrukit att de som driver en inomkyrklig kritik INTE är fascister etc – forsätter du med att tydligt antyda att de är just det;
  ”En nyfascistisk kraftig våg …”
  ”… identitetsdebatten i Svenska kyrkan kontamineras av de nyfascistiska rörelserna …”
  En svans som får ”sin näring från nyfascismen i Europa”.
  En ”Trumpsk” retorik och en ”parafras på Bevara Sverige Svenskt”.

  Jackelén, Wisti, Anna-Karin Hammar, kommunikationschefen, Stockholmsbiskopen osv är säkert helt överens när det gäller att skapa ett vi och dom och markera vilka som hör till och vilka som inte gör det. Polariseringen blir tydlig. Och Wisti står på Maktens sida. Det är lite extra tråkigt med någon som tagit sig rollen som satiriker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 25 augusti, 2016 by .

Navigation

%d bloggare gillar detta: